Recept

HONUNGSKAKA – DANSK JULKAKA
Honungskaka

CITRONKAKA

Från Konditormästare och Bagarmästare Jan Hedh
Firma Konditorkonsult
Tel 0703972480

Citronkaka med honung
Fantastisk kaka som bara blir godare för var gång man äter den.
4 st 1 ½ liters sockerkaksformar
100 g smör till att smöra formarna med
vetemjöl till att strö formarna inuti.
500 g ägg
500 g socker
200 g honung
2 g salt
300 g vispgrädde
560 g vetemjöl
10 g bakpulver
5 citroner , bara raspet
200 g smör , smält

1. Vispa ägg citronrasp honung socker och salt luftigt och lätt i 10 minuter.
2 . Sikta vetemjöl och bakpulver på ett bakplåtspapper och vänd ner det i äggmassan.
3 . Rör ner det smälta smöret och grädden och fyll upp massan till 3 /4 delar i smorda och mjölade formar.
4 . Baka dem i 150º i varmluftsugn eller 180º i traditionell ugn i ca 50 minuter. Kontrollera med en sticka att de är genombakade.

Aprikotera dem med hjälp av en pensel och glacera dem med citronvattenglasyr och dekorera med strimlor av syltade citronskal.
Skär en julienne (små tunna stavar av skalet) på 2 citroner och koka skalen mjuka i 5 minuter i kokande vatten och låt vattnet rinna av.
Sjud därefter skalen tills de börjar bli genomskinliga i en lag som består av 100 g socker och 35 g honung och 100 g vatten.

Aprikotyr
250 g passerad aprikossylt
100 g vatten
50 g citronjuice

Koka upp och låt koka i 5 minuter. Pensla kakorna som står på ett galler med aprikotyren med hjälp av en mjuk pensel.

Citron – vattenglasyr
500 g florsocker
150 g honung
150 g citronjuice

1. Blanda alltsammans och värm upp till 35º och glacera kakorna med glasyren och dekorera med syltade citronskal
och sätt in dem i öppen ugnslucka att torka till lite på glasyren i 180º

Lämna en kommentar